Saffier

Saffier wordt wel de “gemstone of heaven” genoemd. Alhoewel korenblauw de bekendste kleur is voor saffier, komt deze kostbare edelsteen voor in alle kleuren van de regenboog. Bron richt zich vooral op de zogenaamde ‘off-colors’ die minder uitgesproken zijn en daarom in onze ogen interessanter.

Kleurenspectrum

Kleurenspectrum

Robijn en saffier zijn als broer en zus. Beide edelstenen zijn opgebouwd uit het mineraal corundum en hebben dezelfde samenstelling en structuur. Verschillen in kleur worden bepaald door sporen van scheikundige elementen in het corundum zoals chroom (in robijn) of titanium en ijzer (in blauwe saffier). Naast het bekende blauw komt saffier voor in alle kleuren van de regenboog inclusief grijs en zwart. De zeldzame en delicate variant in rose-oranje wordt padparasha oftewel lotusbloem genoemd.


Hand-picked

De kleurenwaaier van saffier is een waar mekka voor onze gemmologen. Daarbij gaat hun voorkeur niet zozeer uit naar de intense tinten oranje, geel, groen of paars maar juist naar de minder gedefinieerde ‘tussenkleuren’ zoals petrol of lila. 

Hardheid 9 op de schaal van Mohs (diamant = 10)

Confetti

Confetti

Bron designers zijn dol op saffier vanwege de oneindige kleurschakeringen en combinatiemogelijkheden. Exponent van deze diversiteit is de Confetti-ring: van ingetogen chique tot knalkleuren, alles is mogelijk met saffier! 

Vindplaats

Vindplaats

Hoogwaardige saffieren komen uit Madagascar, Sri Lanka, India en Thailand maar ook uit USA (Montana) en Australië (Queensland). Saffieren uit Kashmir krijgen van oudsher de allerhoogste prijs vanwege de uitzonderlijke blauwe kleur en de mysterieuze, zijde-achtige glans die door liefhebbers ‘blue velvet’ wordt genoemd.

Totaal

Betaalmethoden geaccepteerd