Ioliet

Voor de eerste vermelding van ioliet moeten we teruggaan naar 1809. De Franse mineraloog Pierre Cordier brak zich toen het hoofd over de kleur van deze steen: was hij paars of eerder blauw? Hij hield het op 'dichroïte' of tweekleurig. Omdat de paarse tint uiteindelijk de boventoon voerde, kreeg de steen de naam ioliet afgeleid van 'ion', het Oudgriekse woord voor paars.

Leidend licht

Leidend licht

Volgens de overlevering gebruikten de Vikingen ioliet als navigatiemiddel om de positie van de zon te bepalen bij bewolkt weer. Ioliet is een pleochroïtische steen en werkt als een polariserende filter; de lichtbreking verandert afhankelijk van de hoek van waaruit hij wordt bekeken, zelfs bij wolken of mist. Dankzij die eigenschap was deze heldere steen een betrouwbaar 'leidend licht'. Ioliet zou de Scandinavische ontdekkingsreizigers veilig door donkere wateren en woeste zeestormen hebben geloodst, wat de steen de bijnaam 'Vikingkompas' heeft opgeleverd. 

Supersteen

Supersteen

Ioliet behoort tot de silicatengroep en bevat sporen van magnesium, ijzer, titaan, calcium, natrium en kalium. Door die samenstelling is deze supersteen volledig vuurbestendig en lost hij niet op in water of zuur.Op de hardheidsschaal van Mohs heeft ioliet een hardheid van 7,5.

Oorsprong

Oorsprong

De grootste huidige iolietafzettingen bevinden zich in Brazilië, Canada, India, Myanmar en Sri Lanka.

Totaal

Betaalmethoden geaccepteerd