Tanzaniet

Tanzaniet is een adembenemend mooie en mysterieuze edelsteen. Veel zeldzamer als diamant en met blauwschakeringen van Indigoblauw en violet die nauwelijks in woorden zijn te vangen. De steen werd in 1967 bij toeval ontdekt door een Portugees die in Tanzania naar saffieren zocht. Zijn ontdekking aan de voet van de Kilimanjaro bleek achteraf de spectaculairste edelsteenvondst van de 21ste eeuw te zijn.

Oorsprong van de naam

Oorsprong van de naam

In eerste instantie heette de edelsteen „Skaiblu“ (Swahili voor hemelsblauw) of Zoisiet naar de naam van het mineraal. Binnen een jaar na ontdekking, werd de edelsteen voorgelegd aan het beroemde juweliershuis Tiffany in New York. Het was liefde op het eerste gezicht! Maar omdat Zoisiet te veel zou lijken op „Suicide“, suggereerde Tiffany de naam „Tanzaniet“ als hommage aan de vindplaats.

De magie van kleur

Als het om betoverende kleuren gaat, kunnen maar weinig edelstenen met Tanzaniet wedijveren. Als zogenaamde polychrome steen kan Tanzaniet verschillende kleurschakeringen vertonen. Afhankelijk van het licht en de invalshoek verandert de intensiteit van de kleurtonen voortdurend. In de Bron collectie gebruiken wij graag bi-color Tanzaniet die uit een specifieke ader in de tanzaniet-mijn wordt gewonnen. Deze soort kenmerkt zich door een prachtig intensieve, natuurlijke kleur blauw doortrokken met een mysterieus zweem van groen. 

Hand-picked

Hand-picked

Met een hardheid van 6,5-7 op de schaal van Mohs, is Tanzaniet vergelijkbaar met kwarts en bijzonder geschikt voor oorsieraden, colliers of hangers. Net zoals bij diamant wordt de kwaliteit door 4 C’s gedefinieerd: Color (kleur), Clarity (zuiverheid), Cut (slijpvorm) en Carat (karaatgewicht). De grootste Tanzaniet ter wereld is de Mawenzi: een kristal van 16,839 karaat met een gewicht van maar liefst 3 kilo!

Herkomst

Tot op heden bevindt de enige Tanzaniet-mijn ter wereld zich in een 5 kilometer lange strook aan de voet van de Kilimanjaro in Noord-Tanzania.

Totaal

Betaalmethoden geaccepteerd